NAJPYSZNIEJSZY DESER KETO, czyli torcik tiramisu bez cukru i mąki

Nie Moje Drogie. Nie dla urody, chociaż okazuje się, że też działa. Dla zdrowia przeszłam na KETO. Tak naprawdę trzymam się raczej minimalnie wyższego dozwolonego progu węglowodanów, więc uznajmy, że jestem na diecie low carb, czyli niskowęglowodanowej. Zaczęłam na niej gotować i piec dla siebie różności ze znikomą zawartością cukru.

Efekty pokazywałam na Instagramie (kliknij i zostań na dłużej, by zobaczyć więcej), co się Wam na tyle spodobało, że poprosiłyście o przepisy. W odpowiedzi, tworzę ten oto wpis, który zapowiada tak naprawdę początek serii z PRZEPISAMI KETO / LOW CARB na blogu.

Zaczynam od najpyszniejszego ciasta, jakie jesteście w stanie zrobić bez cukru. Dobra, jest minimalna ilość cukru, bo pojawia się skrobia ziemniaczana, ale ta ilość jest jak najbardziej dozwolona raz na jakiś czas. UWAGA. Nie jest to mój przepis, pochodzi z genialnego konta Saganek na yt, które polecam Wam obserwować po więcej pysznych przepisów keto. Ja ten tylko lekko zmodyfikowałam pod siebie. Jak? Zobaczcie.

torcik tiramisu bez cukru keto low carb

Składniki:

NA BISZKOPT ;

  • 6 jajek
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 40 g waniliowego budyniu w proszku bez cukru
  • 15 g błonnika bambusowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

NA KREM ;

  • 330 ml śmietanki 30 proc. (prosto z lodówki)
  • 250 g mascarpone (prosto z lodówki)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO ;

  • kakao
  • ok. 400 ml mocnej kawy

Przygotowanie:

BISZKOPT ;

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Do białek dodaj szczyptę soli i słodzik. Ubij całość na sztywną pianę.
  3. W osobnej misce zmiksuj razem żółtka z pozostałymi składnikami na biszkopt – ostudzone rozpuszczone masło, błonnik bambusowy, budyń, proszek do pieczenia.
  4. Dodawaj stopniowo powstałą masę do piany z białek delikatnie miksując wszystko na najniższych obrotach do połączenia się składników. WAŻNE! Rób to naprawdę ostrożnie i krótko, żeby nie zniszczyć struktury piany, by nie opadła.
  5. Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki. Przełóż do niej masę.
  6. Piecz w 170°C (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 40 min. WAŻNE! W trakcie pieczenia nie uchylaj piekarnika, bo ciasto opadnie lub nie urośnie.
  7. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta, tylko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt wewnątrz ok 20 min.
  8. Wyjmij ciasto, poczekaj, aż ostygnie i przekrój je na dwa blaty.

KREM ;

  1. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzącej wody i odstaw do lekkiego przestudzenia.

  2. Zmiksuj razem śmietankę, mascarpone i słodzik. Pod koniec miksowania dodaj żelatynę. Miksuj już na wolnych obrotach.

 

SKŁADANIE TORTU ;

  1. Oba blaty biszkoptu nasącz mocno kawą, mają być od niej mocno wilgotne, ale pilnuj, by się nie połamały.

2. Nałóż 3/4 kremu na dolny blat biszkoptu, posyp go obficie kakao.

3. Przykryj drugim blatem. Wyłóż na całość resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.

    4. Posyp całość gorzkim kakao. Ja dodatkowo udekorowałam wiśniami, ale nie trzeba tego robić 😉

    5. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc/dzień

SMACZNEGO!

,

Komentarze:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *