Przychodzę do Was tym razem z czymś nowym na tym blogu, z przepisem na przepyszną, z pewnością nietuzinkową i rozgrzewającą zupę dyniową. Wstawiłam już kilka razy relacje na Instagramie, w których ją robię i byliście bardzo ciekawi przepisu. Stąd pomysł, żeby wstawić go tutaj. Ponadto po konsultacji z Wami postanowiłam, że podzielę się na PIĘKNIE I PROSTO nie tylko sposobem na zupę dyniową, ale też na inne, które robię dla siebie i mojej rodziny, gdy na dworze jest już chłodno. Wyczekujcie więc wkrótce kolejnych przepisów na rozgrzewające zupy. Wszystkie będą sprawdzone przeze mnie oraz proste do wykonania. Będą się nadawały zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Nie będą to moje autorskie przepisy a te, które znalazłam w internecie lub w szufladzie mamy. Natomiast będą lekko zmodyfikowane, w taki sposób w jaki dostosowuję je do gustu moich bliskich. Na końcu wpisu dostaniecie bezpośredni odnośnik do oryginalnego przepisu.
Smacznego!
ZUPA KREM Z DYNI
Składniki:
- 500 ml dowolnego bulionu lub wody
- 1 dynia (najlepiej Hokkaido ok. 1000 g)
- pół główki czosnku z dużymi ząbkami
- 1 cebula cukrowa – 170 g
- 2 średnie marchewki – 160 g
- pół szklanki mleka
- pieć łyżek oliwy (najlepiej bazyliowa)
- łyżka masła klarowanego
- zioła: tymianek, oregano, bazylia
- imbir w proszku według uznania (u mnie pół łyżeczki)
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Przy pomocy łyżki stołowej wydrąż miąższ z pestkami i włóknami. Odetnij twarde fragmenty ogonka. Dynię bez obierania pokrój na dowolne kształty tak, by były mniej więcej tej samej grubości. Pokrojoną dynię wraz z nieobranymi dużymi ząbkami czosnku umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polej wszystko kilkoma łyżkami oliwy i posyp płaską łyżeczką soli. Blaszkę z warzywami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 210 stopni, jeśli pieczesz bez termoobiegu, z termoobiegiem ustaw 180 stopni. Piecz wszystko przez około 35 minut. Chodzi o to, żeby warzywa były miękkie i lekko przypieczone. Po upieczeniu obierz czosnek. Pamiętaj, by nie obierać dyni. Warzywa wraz z ziołami zmiksuj na gładki krem. Aby łatwiej było wszystko zmiksować, możesz dolać wody.
Cebulę oraz marchew obierz. Cebulę posiekaj drobno, zaś marchew pokrój na bardzo cienkie plasterki lub zetrzyj ją na tarce. W garnku umieść łyżkę masła klarowanego. Dodaj marchew i cebulę i podsmażaj przez około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj warzywa przy pomocy drewnianej łyżki. Całość podsmażaj do momentu, aż marchew zrobi się miękka. Do garnka z podsmażoną do miękkości marchewką i cebulą wlej dwie szklanki, czyli 500 ml bulionu. Całość zagotuj. Dodaj zmiksowaną dynię z czosnkiem i ziołami, wlej pół szklanki mleka, dodaj sproszkowany imbir, chili, sól i pieprz do smaku. Zagotuj i wszystko zmiksuj na gładko. Zupa dyniowa będzie dość gęsta. Jeśli więc lubisz rzadsze zupy, dolej więcej mleka lub bulionu.
Przepis na zupę dyniową pochodzi ze strony aniagotuje.pl
Pouczająca lektura! Doceniam szczegółowość i dokładność. Szkoda tylko, że niektóre fragmenty są zbyt techniczne dla laików. Mimo to, świetne źródło wiedzy!
Ten blog jest po prostu niesamowity – jego różnorodność, głębia treści i profesjonalne podejście do każdego tematu sprawiają, że nie tylko uczę się nowych rzeczy, ale także czuję się częścią społeczności, która stara się wspólnie rozwijać i dzielić się wiedzą oraz doświadczeniem, co jest dla mnie niezwykle inspirujące i motywujące!
Artykuł jest jak podróż przez czasoprzestrzeń wiedzy, gdzie każdy akapit to inny moment historii, ukazujący rozwój myśli autora i kompleksowość tematu.
Zgadzam się 😉
Koniecznie wypróbuję ! Wygląda pysznie !
Już się nie mogę doczekać, aż spróbujesz i podzielisz się tym jak Ci smakowało <3