ZUPA NA CHŁODNE DNI #2

Podzielę się z Wami kolejnym przepisem na pyszną, prostą i rozgrzewającą zupę. Będzie ona – myślę – zaskoczeniem dla wielu, bo nie należy do tych znanych. Zapewniam, że jest za to bardzo smaczna oraz sycąca. Moi drodzy, przedstawiam Wam zupę krem z kukurydzy! Po prostu musicie jej spróbować. Mi bardzo przypadła do gustu i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Ma na pewno oryginalny, charakterystyczny smak. Już z samej ciekawości myślę, że warto ją zrobić. Największym jej plusem jest jej przygotowanie. Łatwiejszej i szybszej do przyrządzenia zupy raczej nie znajdziecie. No chyba, że z proszku.

Oto przepis:

 

ZUPA KREM Z KUKURYDZY

 

Składniki:

  • 3 puszki kukurydzy (ok. 500 g, waga dotyczy kukurydzy odsączonej z zalewy)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 250 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
  • starty parmezan według uznania

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleczko kokosowe i wodę. Dodaj kukurydzę. Dorzuć trzy obrane ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj przykrywką. Ustaw taką moc palnika, by zupa cały czas się lekko gotowała. Po mniej więcej 10-12 minutach zmiksuj ją na gładko przy pomocy najlepiej ręcznego blendera. Mimo zmiksowania w zupie zostaną łupiny kukurydzy, dlatego należy ją przecedzić przez metalowe sito do warzyw. Przy przecedzaniu pomocne będzie rozcieranie zupy na sitku. Na koniec, jeśli lubisz, dodaj trochę parmezanu i wymieszaj całość.

Zupę moim zdaniem najlepiej polać przed podaniem oliwą z oliwek i posypać uprażoną na patelni z solą kukurydzą.

Przepis na zupę krem z kukurydzy pochodzi ze strony aniagotuje.pl

 

,

Komentarze:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *