Podzielę się z Wami kolejnym przepisem na pyszną, prostą i rozgrzewającą zupę. Będzie ona – myślę – zaskoczeniem dla wielu, bo nie należy do tych znanych. Zapewniam, że jest za to bardzo smaczna oraz sycąca. Moi drodzy, przedstawiam Wam zupę krem z kukurydzy! Po prostu musicie jej spróbować. Mi bardzo przypadła do gustu i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Ma na pewno oryginalny, charakterystyczny smak. Już z samej ciekawości myślę, że warto ją zrobić. Największym jej plusem jest jej przygotowanie. Łatwiejszej i szybszej do przyrządzenia zupy raczej nie znajdziecie. No chyba, że z proszku.
Oto przepis:
ZUPA KREM Z KUKURYDZY
Składniki:
- 3 puszki kukurydzy (ok. 500 g, waga dotyczy kukurydzy odsączonej z zalewy)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 250 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
- starty parmezan według uznania
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleczko kokosowe i wodę. Dodaj kukurydzę. Dorzuć trzy obrane ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj przykrywką. Ustaw taką moc palnika, by zupa cały czas się lekko gotowała. Po mniej więcej 10-12 minutach zmiksuj ją na gładko przy pomocy najlepiej ręcznego blendera. Mimo zmiksowania w zupie zostaną łupiny kukurydzy, dlatego należy ją przecedzić przez metalowe sito do warzyw. Przy przecedzaniu pomocne będzie rozcieranie zupy na sitku. Na koniec, jeśli lubisz, dodaj trochę parmezanu i wymieszaj całość.
Zupę moim zdaniem najlepiej polać przed podaniem oliwą z oliwek i posypać uprażoną na patelni z solą kukurydzą.
Przepis na zupę krem z kukurydzy pochodzi ze strony aniagotuje.pl